Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Δρατηριότητες 2009 2010




-
Η ρητορική τέχνη (ξανά) στη τάξη

Μια διαφορετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας. Μαθητές, καθηγητές και γονείς συζήτησαν από κοινού για ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: την ένταξη της ρητορικής τέχνης στην εκπαίδευση. Η επιτυχημένη πρωτοβουλία ανήκε στον Όμιλο Ρητορικής του 2ου Λυκείου Ελευσίνας και στις υπεύθυνες καθηγήτριες κα. Ζαχαρούλα Σπυράτου και κα Ευτυχία Τσολάκη. Την εκδήλωση υποστήριξε η σχολική σύμβουλος φιλολόγων κ. Αλεξίου και η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricineducation.com).
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν δύο προσκεκλημένους ομιλητές-μέλη της Ένωσης, που παρουσίασαν συνοπτικά τη σύγχρονη όψη της ρητορικής στην εκπαίδευση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. «Η συστηματική εισαγωγή ρητορικών δραστηριοτήτων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά και η ευρεία επέκταση του υπάρχοντος θεσμού των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας - Αντιλογίας που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο τόσο στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών όσο και στην καλλιέργεια εκείνων των αξιών, αντιλήψεων, στάσεων και κυρίως δεξιοτήτων που θα τους οδηγήσει στο να επιλέξουν να εργαστούν, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες», υποστήριξε ο κ. Μανώλης Πολυχρονίδης, πολιτικός επιστήμων και προπονητής ρητορικής, υπ. Δρ. Σύμφωνα και με τη δεύτερη ομιλήτρια, κ. Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογο-εκπαιδευτικό, εκπαιδεύτρια ρητορικής, υπ. Δρ, «Η καλλιέργεια προφορικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων είναι εξίσου –αν όχι περισσότερο – απαραίτητη με την εξάσκηση στο γραπτό λόγο. Μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα διδασκόταν τόσο η Καλλιλογία όσο και η Λογική. Από εκεί και πέρα οι μαθητές σταμάτησαν να καλλιεργούν συστηματικά τον προφορικό λόγο. […] Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλή ομιλία προϋποθέτει και συνεπάγεται ανεπτυγμένη κριτική και δημιουργική σκέψη. […] Επιπλέον, η πλούσια διεθνής και η κατά πολύ μικρότερη ελληνική εμπειρία έχει αναδείξει πολλαπλά νοητικά, γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη για τους μαθητές».Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο λόγος δόθηκε στους μαθητές, που είχαν δώσει έναν έντονο παρόν με την παρουσία τους. Αφού ακούστηκαν εμπειρίες μαθητών από τη συμμετοχή τους στον όμιλο ρητορικής τέχνης, παρουσιάστηκε ένας αγώνας Αντιλογίας από την ομάδα που θα εκπροσωπήσει το 2ο Λύκειο Ελευσίνας στους Πανελλήνιους Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές λογομάχησαν για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προκαλώντας έντονη συζήτηση στη συνέχεια από το κοινό, που κλήθηκε να σχολιάσει και να κρίνει όσα άκουσε, καθώς και να καταλήξει σε έναν νικητή. Κατά κοινή ομολογία, όμως, νικητές σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτό το παιχνίδι λόγου και σκέψης, ήταν όλοι, αφού έμαθαν να διαλέγονται κόσμια, να σέβονται την αντίθετη άποψη και να είναι σε θέση να εκφράζουν και να υποστηρίζουν αποτελεσματικά την άποψή τους. Τι καλύτερο θα ευχόμασταν για τους σημερινούς νέους και αυριανούς υποψιασμένους πολίτες;


Μαθήματα Ορθοφωνίας




Η ομάδα επιχειρηματολογίας πραγματοποίησε μαθήματα ορθοφωνίας στις 26/9/2009 για τα μέλη της στο σχολείο μας. Τα μαθήματα παρείχε η διακεκριμένη καθηγήτρια φωνητικής και τραγουδίστρια Μαίρη Έστερ. Μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για την προετοιμασία ενός ομιλητή και τον έλεγχο του άγχους πρίν από μια σημάντική ομιλία. Συνειδητοποιήσαμε ακόμη την ιδιαίτερη σημασία που έχει η γνώση της τεχνικής των αναπνοών, προκειμένου να επιτυγχάνουμε μια εύστοχη ομιλία. 




Αγώνες Επιχειρηματολογίας 2009- 2010
Στις 26 Φεβρουαρίου του 2010 πραγματοποιήθηκαν στο 3ο Λύκειο Αιγάλεω οι προκριματικοί αγώνες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και τη σύμπραξη του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Πήραν μέρος 63 σχολεία από τα οποία προκρίθηκαν 6 σχολεία από την Αττική κι 8 από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το σχολείο μας ήταν ένα από τα 6 που προκρίθηκαν. Η πρόκριση αυτή έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό απ' όλα τα μέλη της ομάδας που παρακολούθησαν την πεντάδα που διαγωνίστηκε. Την πεντάδα μου αποτελούσαν οι: Κατερίνα Κυρίτση, Μαργαρίτα Λιάγκα, Αλεξάνδρα Μπεκρή, Μανώλης Μπουγιακιώτης και Ελόνα Τόλα. Στις μικτές ομάδες διαγωνίστηκαν οι: Ιωάννα Πολιτάκη και Ισιδώρα Κονδύλη. Στους ημιτελικούς όμως η ομάδα έχασε την πρόκριση στους 4. Η συνολική της όμως παρουσία ήταν πολύ καλή, εφόσον κατατάχτηκε τελικά 7η σε πανελλαδικό επίπεδο. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε με την πρύτανη της Σορβόννης κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία διατύπωσε την άποψη οτι θα πρέπει τα δημόσια σχολεία συμμετέχουν στους αγώνες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αντίστοιχης προετοιμασίας με τα ιδιωτικά. 

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή των αγώνων ήταν η ανάδειξη του μέλους της ομάδας μας Μανώλη Μπουγιακιώτη ως 4ου καλύτερου ομίλητη των αγώνων.


      








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου